Årets kvinna 2016

Årets kvinna år 2016 har kommit att bli 61 åriga professorn Agnes Wold och hon säger som det är – att det är hjärndött att tro och på fullaste allvar hävda att Sverige idag är jämställt, och främst undrar hon hur den bilden av vårt land kommit att bli så spridd.

Tidigare har vigenus symbol man kvinna skrivit om hur vi i Sverige fortfarande har stor löneskillnad mellan könen, och något som inte är ett dugg förvånad över detta faktum är professorn Agnes Wold som i år korats till att få titeln Årets kvinna 2016. Och som svar till Expressen på hur hon känner över att tilldelas denna titel svarar hos kort och gott: ”Alltid retar det någon, det är det bästa” vilket säger en hel del om vem hon är och varför det är så bra att just hon fått knipa titeln.

Varför blev det Agnes Wold som blev Årets kvinna 2016?

Att just Agnes korat titeln Årets kvinna har många anledningar. Men vissa utav dessa sticker ut, som till exempel den gärning hon själv också är mest stolt över som utspelades för över 20 år sedan. Det var Agnes Wold som avslöjade den systematiska diskrimineringen av kvinnor i forskar- och universitetsvärlden. Hon bevisade nämligen att kvinnor behövde hela 2,6 gånger bättre meriter som sina manliga kollegor, vilket i praktiken betyder att det är dubbelt så svårt för en kvinna att bli professor. Och visst är det svårt att vara kvinna. Man ska, enligt Wold, tänka som en man, uppföra sig som en dam, i sitt utseende se ut som en ung flicka och arbeta som en häst. Så det där om att Sverige skulle vara jämställt, det menar Wold är hjärndött. Speciellt om man ser till statistiken. Redan år 1985 gick kvinnorna om männen i utbildningsnivån och bara det bör vara en väckarklocka – något som Wold uppmärksammar. Hon är årets kvinna eftersom hon är kvinnan som hela sitt liv varit en stridbar förebild i den mansdominerade universitetsvärlden, till att idag bli hela Sveriges kärring mot strömmen – som nu genom denna titel också fått sin rättmätiga utmärkelse för sitt slit. Detta för att hon, rustad med forskning, förnuft och sarkastisk humor både stärker och befriar vilket hon gör med både kunskap och formuleringsglädje i bagaget: Grattis Agnes, detta förtjänar du.