Att tänka på kring lån

De allra flesta behöver under någon tidpunkt låna pengar och kanske då för att få pengarna snabbt på kontot, trots att det är kväll eller helg. Vad finns det att tänka på?

 

För att kunna ta ett bättre lånebeslut är då tipset att jämföra olika långivare, på exempelvis Smslånonline.se. Där kan du läsa om olika räntekostnader, löptider och förlängningsavgifter.

 

Ett lån är en överenskommelse mellan dig och ett kreditinstitut där du först får pengar och sen ska betala tillbaka det över en given tidslängd och mot ränta. Observera att räntan kan ändras om ni inte kommer överens om annat – Expressen

 

Att tänka på innan lån

 

Vad för mer finns det att tänka på innan du accepterar ett lån? I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det viktiga att förstå är att allt du lånar ska betalas tillbaka och att inte ta ett lån för att klara ett annat. Den som har en trång och kärv ekonomi under december eller januari kanske väljer att ta ett snabbt lån, men då gäller det också att ha en plan för hur och när pengarna ska betalas tillbaka.

Begränsningar av konsumtionslån föreslås i Norge

I Norge pratar nu Finanstilsynet (deras motsvarighet till Finansinspektionen) om begränsningar av konsumtionslån. Myndigheten föreslår bland annat att ett konsumtionslån inte ska beviljas om det innebär att kundens samlade skuld utgör mer än fem gånger bruttoårslönen. Ett rätt så rimligt förslag med andra ord. Låntagaren ska vidare kunna klara av en räntehöjning med minst 5 procentenheter från den aktuella nivån baserat på kundens samlade skuld. Läs mer om detta i Dagens Industri.