Egenföretagare – inte en möjlighet för alla

Att satsa på sin dröm är svårt. Oavsett om du är kvinna, man, har invandrarbakgrund eller är uppvuxen i en villa på Lidingö. Det är läskigt – och därmed är det svårt. Men det är faktiskt lättare för vissa, i och med finansiella möjligheter och en stabil grund att luta sig mot. Det är svårare för kvinnor och för invandrare, tyvärr. Det är fakta.

Bara var femte kvinna är egenföretagare, någonting som verkligen visar att det är ojämställt bland könen. En av de stora anledningarna till att färre kvinnor är egenföretagare är för att de har svårare att få lån, har en osäkerhet kring mammaledighet och sjukpenning (källa). Men det går framåt, som tur är. I jämförelse med 90-talet till 00-talet  har det varit en ökning från 20 procent till 35 procent. Men trots att vi kan se ökningen som positiv är det fortfarande en lång väg till jämställd. Och speciellt är det ojämställd för de kvinnor som även har en invandrarbakgrund.

Fick inte lån av någon bankföretagskvinna möte affärsmöte

En kvinna, Daniela Vorosciuc, som kom till Sverige för över 25 år sedan – och som inte ser sig själv som invandrare, upplevde det mycket svårt att få igång sitt företag. Och hon är ett bevis på att det inte är kvinnorna som är problemet, utan samhället syn på dem. För hur ska kvinnorna kunna starta egna bolag om ingen har tro på dem? Om ingen anser att de är värda att investera i, eller värda att få lån? Det är klart att det blir problematiskt för kvinnorna att då starta eget.

Daniela hade en dröm om att starta eget, en skönhetssalong. Men problem efter problem uppkom. Hon besökte banker som om och om sade nej, hon fick aldrig en förklaring till varför de sa nej.

– Kanske är det för att jag är liten kvinna som är ganska mjuk. Kommer det in en stor man som med bestämd röst domderar om hur det ska vara tror jag det är lättare för honom att få lån. Läs mer om kvinnans situation här.

Om även du har svårigheter till att få lån genom storbankerna kan en idé vara att gå till mindre banker och ta ett microlån. Se dock till att det är en seriös låntagare med bra effektiv ränta. Det finns en del osäkra aktörer på marknaden även om de blir allt färre. Ett tips är att låna pengar från advisa.se. De är en mycket seriös aktör som kommer att se dig som en individ snarare än om du är kvinna eller har invandrarbakgrund.

Kampen fortsätter

Vi lever i ett diskriminerande samhälle och nog går det åt rätt håll. I exempelvis Gävleborg har kvinnorna nu kommit i kapp männen. Ungefär hälften startar nu eget, vilket är mycket positivt. Men det är i Gävleborg. Sett till hela landet har vi tyvärr fortfarande långt kvar. Det vi kan göra är att stötta varandra och fortsätta kampen framåt.