Slå ihop e-handeln med butiken

Är du en av dem som predikar butiksdöden och tror att alla markbutiker stänger, till förmån för – tja, tomma ytor? Då kan vi hälsa dig välkommen till det nya kassasystemet som redan gjort massiv entré på marknaden, och som förenar butiken och e-handeln – inte konkurrerar ut varandra.

Ett slags ”kassasystem” som förenar godbitarna från e-handeln med butikerna? Det är redan här. Den växande molnbaserade kassasystemet från Sitoo expanderar nu även internationellt och väntas göra stora vinster på den globala marknaden. Idén är mycket enkel: ta det bästa från allt. Förmodligen expanderar det så kraftigt just för att det motsvarar konsumenternas allt snävare förväntningar på flexibilitet.

Dessutom har vi blivit mycket intoleranta mot köer, som vi kommer nämna lite senare i texten också.

Självutcheckning tar över

Till en början var många skeptiska när självutcheckningarna gjorde entré. Man oroade sig över att servicen skulle sjunka och att man inte längre fick bemötande av någon servicepersonal. Idag sätter butikerna upp fler och fler, och låter istället personalen bemanna golvet där de finns tillgängliga på ett bättre sätt för sina kunder. Fördelarna är givna: kunderna slipper köer och personalen slipper det ganska tunga jobbet av att stå i kassan under ruschen. Läs om ett exempel i Åhlénshuset i Stockholm.

Detta nya kassasystem gör också att personalen kan gå runt med mobila kassor. Det gör att de kan utföra betalningen ute i butiken, medan de hjälper kunden. Ett annat bra verktyg är att man kan påbörja sitt köp i butiken – men avsluta det i lugn och ro framför datorn hemma, eller tvärtom.

Någon mer som inte orkar stå och köa en hel dag är mannen i den här sketchen! Kanske skulle han också bli gladare av ett mobilt kassasystem eller självutcheckning? Framtiden är här, och kön är ett minne blott.